ОСНОВАЦ

 ЧАСОПИС УЧЕНИКА И РАДНИКА НАШЕ ШКОЛЕ

  Osn46  naslovna  naslov  o43  o42  o41  o40  o39

ИСТОРИЈАТ ОСНОВЦА

Прве странице Основца настајале су у просторијама школе, далеке 1969. године. Пред штампање школског часописа, у сутерену школе, организовала би се нека врста мале штампарије.

Јовица Солуновић, наставник ликовне културе, његов линорез и гештетнер, машина за штампање, скоро двадесет година биће заштитни знак Основца.

Тих давних седамдесетих, Jовица Солуновић седео би у свом кабинету за великом катедром, и на једном парчету линолеума, посебним ножем, који се правио од жице кишобрана, дубио би линије исцртане оловком. На том парчету линолеума настајао је линорез који ће отиснути ко зна колико насловних страна у колору.

Основац је још тада био велики догађај за ученике, можда и већи него данас, јер локалних медија скоро да није било, па су једини ученички наступи у јавности били часописи и приредбе. За чланове ликовне секције, учешће у сређивању Основца било је загарантовано – зато су часови ликовне секције и атеље наставника ликовног, у издвојеној просторији данашње школске библиотеке, за ученике били привилегија, част и задовољство. Тако је то било. Али, ту се прича не завршава, јер то је само тек нешто о настајању насловне стране и ликовном уређењу Основца.

Текстови, који су у ствари били радови ученика, штампали су се на гештетнеру, у котларници школе. Чудног ли назива и још чудније машине, која прождире беле гомиле папира и, кашљуцајући и пљуцкајући вишак црне боје, избацује штампане листове, правећи не мали неред око себе. Ваљда су је зато и сместили у котларницу. Док ручица гештетнера цвили, правећи последње кругове, одштампани листови се спајају и Основац, коначно спреман, креће на путовање до својих читалаца.